Inzamelstructuur

Om effectief in te zamelen is gemak voor de consument essentieel. Dat realiseren we door met een uitgebreid en gemakkelijk bereikbaar netwerk van inleverpunten. Dankzij dit netwerk kunnen consumenten overal in de buurt afgedankte batterijen kwijt of fietsaccu’s bij fietsdealers inleveren. Momenteel heeft Stibat in elke gemeente minimaal één inleverpunt per 2 duizend inwoners. Dit is een direct gevolg van de wettelijke distributeursverplichting. Deze verplichting houdt in dat elk bedrijf dat batterijen aan een consument verkoopt, deze ook weer moet inzamelen. Centraal staat een (kosten)efficiënte ophaalmethode met een goed serviceniveau voor winkels en andere inleverpunten. Veilig en verantwoord inzamelen staat daarbij voorop.

Ingezamelde batterijen

in kilogram (kg)

In 2015 heeft Stibat in totaal 3,44 miljoen kilogram batterijen ingezameld (inclusief administratieve stroom en exclusief fietsaccu’s). Hierbij ging het voor ruim 99 procent om draagbare batterijen en voor een klein deel, minder dan 1 procent, om industriële batterijen die in de mix van draagbare batterijen werd aangeboden.

Retailers: bezoek

Inleverpunten voor batterijen zijn te vinden bij supermarkten, doe-het-zelfzaken, speelgoed-, elektronica- en fotowinkels en overige non-foodwinkels. In 2015 bezocht Stibat de hoofdkantoren van ruim honderd winkelketens. Het doel: de zichtbaarheid van Stibat vergroten en de winkelketens informeren over onze diensten. Ook wilden we ze wijzen op hun innameplicht, oftewel ‘Waar je ze koopt, kun je ze kwijt!’. Dit betekent dat winkelbedrijven en andere distributiepunten die (producten met) batterijen verkopen, wettelijk verplicht zijn de batterijen ook weer in te nemen van consumenten. Het resultaat is dat de winkelketens Stibat nu beter weten te vinden.

Ingezameld gewicht retailers

in kilogram (kg)

Het totaal ingezamelde gewicht bij retailers is licht gestegen. Zo haalden we in 2015 1,10 miljoen kilogram batterijen op tegen 1,08 miljoen kilogram in 2014.

Scholen: goede doelen in webshop

Door afgedankte huishoudbatterijen volgens de spelregels in te leveren bij Stibat, verdienen basisscholen spaarpunten. De basisscholen ruilen de spaarpunten vervolgens in voor waardecoupons, waarmee ze eenvoudig zelf kunnen shoppen bij de webshop van onze toeleverancier.

In 2015 konden scholen met de waardecoupons voor het eerst ook doneren aan goede doelen: Stichting Opkikker en Foundation Ard el Amal. Stichting Opkikker zet zich in voor langdurig zieke kinderen en verrast kinderen zo’n 2 duizend keer per jaar met een Opkikkerdag. Foundation Ard el Amal wil een waardevolle en leerzame dagbesteding bieden aan mensen met een verstandelijke beperking in de regio Luxor in Egypte.

Daarnaast veranderde in 2015 de geldigheid van de gespaarde punten. Tot en met 2015 zijn de gespaarde punten onbeperkt geldig. Vanaf 1 januari 2016 hanteert Stibat een geldigheidsduur van maximaal drie kalenderjaren op de gespaarde punten.

Ingezameld gewicht scholen

in kilogram (kg)

Er zijn circa 5 duizend basisscholen actief met het inzamelen van afgedankte batterijen. Het totaal ingezamelde gewicht is wat afgenomen bij scholen. In 2015 haalden we 113 duizend kilogram batterijen op en in 2014 130 duizend kilogram.

"Klanten van Albert Heijn leveren relatief veel batterijen in. Ze weten onze inleverpunten goed te vinden en daar zijn we trots op. Stibat helpt ons bij dit inzamelproces. Achter de schermen regelen zij van alles, van het tijdig legen van de tonnen tot het in kaart brengen van de inzamelcijfers per winkel. Dat laatste is bijvoorbeeld erg nuttig, omdat we zo precies weten in welke winkels we nog wat meer energie moeten steken. In 2015 hebben Albert Heijn en Stibat gesproken over een intensivering van de samenwerking. Concreet betekent dit dat Stibat ook de inzameling van lampen, cartridges en klein huishoudelijk elektrisch materiaal in onze winkels gaat registreren en coördineren. Daar zijn we erg blij mee!"

Henk van der Spek, Senior Manager External Logistics bij Albert Heijn

Inzamelaars

Buiten het eigen netwerk werkt Stibat nauw samen met professionele inzamelaars. Zij halen afgedankte batterijen op bij bedrijven, kantoren en alle gemeentelijke depots voor chemisch afval. Deze batterijen, met in 2015 een totaal gewicht van 1,58 miljoen kilogram, worden naar het landelijk sorteercentrum van Stibat in Lelystad gebracht. Dit cijfer is stabiel. Zo ging het om 1,54 miljoen kilogram in 2013 en 1,60 miljoen kilogram in 2014. In Lelystad worden de batterijen gesorteerd naar chemische samenstelling en vervolgens afgevoerd voor recycling.

Ingezamelde batterijen partners

in kilogram (kg)

Overig

Onder de categorie ‘overig’ vallen de inleverpunten bij benzinestations, campings, installatiebedrijven, hotels en de scouting. In 2015 haalden we bij deze 1.446 inleverpunten 41 duizend kilogram batterijen op.

Ingezamelde batterijen overige inzamelaars

in kilogram (kg)

Administratieve stroom

De administratieve stroom is de stroom van ingezamelde batterijen die wel in Nederland zijn ingezameld, maar niet door Stibat. Deze batterijen komen dan ook niet in het inzamelsysteem van Stibat terecht. Van deze batterijeninzameling krijgen we een administratieve bevestiging. In 2015 ging het om 599 duizend kilogram batterijen.

Fietsdealers

Vanaf 2014 zorgt Stibat voor de inzameling en recycling van fietsaccu’s. In 2015 zamelden we 106 duizend kilogram aan fietsaccu’s in (industriële batterijen). Dat is bijna 20 duizend kilogram meer dan het jaar ervoor. Toen behaalden we een resultaat van 87 duizend kilogram ingezamelde accu’s.

Ingezamelde fietsaccu's

in kilogram (kg)